Sanna Karppinen, 155


1) Ikä, ammatti, perhesuhteet, luottamustehtävä
42-v, naimisissa, kolme lasta ja koira. Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 2 vpj. Toimin kaupallisena johtajana suomalaisessa jätehuolto/kiertotalous -yrityksessä.

2) Miksi puolueisiin sitoutumaton PaHe?
Parempi Heinolan päämäärä on aina Heinolan ja heinolalaisten etu. Meillä ei ole puolueohjelmaa tai muita valtakunnallisia määräyksiä. Haluan vaikuttaa yhteisiin asioihin, mutten tehdä puoluepolitiikkaa. Meitä yhdistää avoimuus, uteliaisuus ja innokkuus – haluamme myös haastaa pölyttyneitä toimintatapoja ja kyseenalaistaa. 

3) Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Aamulla herätän lapset: yksi lähtee kouluun Niemelään ja toinen Sempan väistötiloihin Salpaukseen. Kolmannen vien Niemelään eskariin. Aamut ovat kohellusta ja kiirehtimistä, mutta jotenkin aina selvitään. Ajelen töihin Vantaalle, juon aamukahvia ja kuuntelen ajaessa Suomipopin aamulypsyä. Usein päivä kyllä alkaa puhelinpalaverilla jo työmatkalla. Työni on haastavaa, innostavaa ja joka päivä mielenkiintoista. Töiden jälkeen päivä jatkuu yleensä perheen kanssa touhutessa ja harrastaessa. Viisihenkisessä eläinrakkaassa perheessä on aina pyykkiä, tiskiä ja imurointia tehtävänä. 

4) Mainitse kolme asiaa, jotka olet sitoutunut tekemään Heinolan hyväksi.
Puolustan palvelujen saatavuutta ja laatua. Haluan, että panostamme ennaltaehkäisevään toimintaan enemmän mm. vanhuspalveluissa, terveydenhuollossa ja lapsiperheiden palveluissa. Suututtaa kun tätä ei aina huomioida: hyvinvoinnin tukeminen on halvempaa, tehokkaampaa ja inhimillisempää, kuin auttaa vasta sitten, kun ollaan ongelmissa. Edistän asiakaslähtöisyyttä, asioiden avointa ja julkista käsittelyä sekä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä. Pyrin tukemaan kaikin tavoin yritysten liiketoimintaedellytyksiä ja sijoittumista logistisesti loistavalla paikalla olevaan Heinolaan.

5) Mikä on paheesi?
Ainakin väkisin neuvominen, huonojen vitsien viljely ja herkuttelu. Innostun nopeasti ja olen impulsiivinen. Menee joskus överiksi: suklaata pitää syödä levyllinen ja urheilukärpäsen purressa puserran muutaman päivän sellaisella vauhdilla, että tasamaalla kävelykin on kivuliasta. 

6) Mikä Heinolan päätöksenteossa on hyvää? Mitä muuttaisit?
Hyvää on toimiva keskusteluyhteys päättäjien ja virkamiesten välillä. Päätöksentekoon haluaisin vaihtoehtojen pohdintaa ja ennakkoluulottomuutta. Toivoisin virkamiehille ja päättäjille rohkeutta puhua enemmän ääneen, suoraan ja julkisesti. 

7) Terveiset kuntalaisille?
PaHe on tuonut poliittiseen peliin avoimuutta ja kyseenalaistanut kaavoihin kangistuneita tapoja. Uutena tulokkaana äänisaalimme oli viimeksi suuri – olemme kiitollisia! - mutta se ei ollut vielä riittävä, sillä demokratiassa vain enemmistön kanta ratkaisee. Olemme saaneet edistystä aikaan esim. kouluhankkeissa ja ravistelleet vanhoja rakenteita. Tarvitsemme tulevissa vaaleissa enemmän voimaa eli enemmän ääniä. Niillä äänillä tuomme vauhtia, avoimuutta, ratkaisu- ja asiakeskeisyyttä sekä puolueettomuutta päätöksentekoon.