Marju-Riitta Salonen


1)  Ikä, ammatti, perhesuhteet, luottamustehtävät
Marju-Riitta Salonen, 65-vuotias, työnohjaaja. Jäin eläkkeelle marraskuussa 2016 TE-hallinnon asiantuntijan tehtävistä. Työskentelin kymmenisen vuotta heinolalaisissa yrityksissä. Sitten hurahtikin 25 vuotta TE-hallinnon monimuotoisissa asiantuntijatehtävissä. TE-hallinto on erinomainen näköalapaikka yhteiskuntaan ja maailmaan.. Heinolan asiat tulivat tutuiksi monesta näkökulmasta ja asiakaspalvelu oli antoisaa työtä. Perheeseeni kuuluu aviopuoliso ja kaksi jo maailmalla asustelevaa poikaa. Tällä hetkellä ei ole luottamustehtäviä mutta kyllä niistäkin kokemusta on, ay-toiminnasta lautamieheen.

2) Miksi puolueisiin sitoutumaton PaHe?
En ole koskaan halunnut sitoutua mihinkään ideologioihin, koska asioita voi aina tarkastella monesta eri näkökulmasta. Minusta jäykkien ja rajoittavien instituutioiden aika alkaa olla ohi. Joustavasti toimivat verkostot ovat tulevaisuutta. Verkostojen aktiivinen ylläpito on – mahdollisen mukavan kahvittelun ohella- mm. ideoiden ja osaamisen hahmottamista ja käytäntöön soveltamista.. Pahe on innostunut ja aktiivinen, aidosti Heinolan kehittämiseen sitoutunut ryhmä, jossa on tilaa jokaisen omille näkemyksille. Laaja-alaista osaamista ja asiantuntemusta riittää vaikka muille jakaa. Ja niin sitä jaetaankin!

3) Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Minun päiväni alkaa yleensä yhteisellä aamupuurolla ja kahvilla mieheni kanssa. Päivän lehdet luetaan, Itä-Häme tarkkaan, Hesari silmäillen ja Etlarin tärkeimmät uutiset digiversiona. Asumme vanhassa rintamamiestalossa isolla puutarhatontilla, joten kotona riittää askaretta. ja Yritän hyödyntää päivittäisessä ruuanlaitossa oman puutarhan tuotteita mahdollisimman paljon. Olen kirjojen suurkuluttaja, joten luen päivittäin. Kuuntelen radiota, sauvakävelen ja uin, teen käsitöitä. Lähiperheeseen kuuluu kaksi iäkästä mummoa ja omien lasten lisäksi mainio joukko sisarusten lapsia ja lastenlapsia, joten koko elämän kirjo on arjessa läsnä joka päivä. Pidän elokuvista, harrastan sukututkimusta ja museokortti on käytössä. Viimeksi kävimme tutustumassa Vanhaa Heinolaa-valokuvanäyttelyyn, Heinolahan on ollut kotikaupunkini kohta viisikymmentä vuotta.

4) Mainitse kolme asiaa , jotka olet sitoutunut tekemään Heinolan hyväksi.
Heinolan elinvoiman säilyttämiseksi on tehtävä työtä kaiken aikaa. Olen koko työurani pyrkinyt pitämään Heinolaa esillä parhaani mukaan.. Niin aion tehdä jatkossakin. Haasteita riittää. Kaupunki kuuluu meille kaikille, maahanmuuttajista syntyperäisiin. Kaikkeen ei aina tarvita lisää rahaa, ilman resurssien lisäämistäkin voi saada paljon aikaan, kun tekee asioita eri tavalla ja yhdistelee ihmisten osaamista ennakkoluulottomasti. Ennaltaehkäisevä toiminta on aina ollut minulle tärkeä asia. Pitkässä juoksussa sillä tavoin säästyy rahaa ja voimavaroja.

5) Minkä on paheesi?
Minkähän niistä nyt tähän laittaisi… Iltasyömisen lisäksi…

6) Mikä Heinolan päätöksenteossa on hyvää? Mitä muuttaisit?
Heinolan kunnallispolitiikka on minusta viime vuosina kehittynyt myönteisempään suuntaan. Jonkinlaista pysähtyneisyyttä on kuitenkin ollut havaittavissa. Pitää rohkeasti ja ennakkoluulottomasti satsata tulevaisuuteen silloin kun siihen on tilaisuus ja realistiset mahdollisuudet.

7) Terveiset kuntalaisille 
Yhteiskunnallisuus on osa ihmistä. On tärkeää että ihmiset aktivoituvat omaehtoiseen kansalaistoimintaan . Pienikin teko on tärkeä. Äänestää kannattaa ilman muuta. Heinolahan on meille kaikille koti. Tokihan me kaikki haluamme kodistamme huolta pitää. Somea voi käyttää monin tavoin mielipiteidensä esiintuomiseen, myönteiseen markkinointiin..jne