Anne Lehtokoski, 164


1)  Ikä, ammatti, perhesuhteet, luottamustehtävä
54v psykologi, kihloissa, 1 aikuinen tytär maailmalla, 2 valtuustokautta takana, tällä hetkellä valtuustossa.

2) Miksi puolueisiin sitoutumaton PaHe?
Haluan osallistua kotikaupunkini asioihin ja toimia Heinolan parhaaksi. En ole kuitenkaan koskaan tuntenut halua sitoutua jonkin puolueen ideologiaan, sillä hyviä asioita voi nousta monelta eri suunnalta. Oma ajattelu, innostuneisuus ja yhteistyö ovat asiat, jotka PaHeen toiminnassa miellyttävät.

3) Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Minulla on kolmenlaisia tavallisia päiviä;
- Psykologina herään varhain, teen pitkän työpäivän tavaten kuntoutusasiakkaita sekä henkilökohtaisilla vastaanottoajoilla että ryhmissä. Ohimennen keskustelen asioista työkavereideni kanssa, joista useimmat ovat fysioterapeutteja tai työfysioterapeutteja tai muita terveydenhuollon ammattilaisia. Työpaikalla on hyvä tekemisen meininki ja paljon naurua. Iltapäivisin minulla on tauko, jolloin ulkoilutan koirani.
- ”Tukiperheäitinä” herään varhain, laitan lapsille aamiaista, leikimme sisällä tai ulkona tai lähdemme vaikkapa uimaan. Päivä rytmittyy lasten syömisten, päiväunien ja leikkihetkien mukaan. Illalla nukkumaan ajoissa.
- Omana päivänäni nukun klo 9 asti, lähden kuntosalille, käyn hoitamassa asioita, talvella lämmitän takan, luen, kudon sukkaa, laitan ruokaa ja teen kotitöitä sekä töihini liittyviä kirjallisia töitä. Ystäviä tapaan useimmiten omina päivinäni. Toisinaan vietän erilaisia kulttuuripäiviä taidetta ihaillen tai jossakin tapahtumassa Heinolassa tai muualla. 

4) Mainitse kolme asiaa, jotka olet sitoutunut tekemään Heinolan hyväksi.
Heinolassa on upeat puitteet ja hyvät palvelut moneen muuhun paikkaan verrattuna. Olen sydämestäni sitoutunut välittämään myönteistä kuvaa omasta kotikaupungistani ja sen hyvin toimivista asioista. Mietin aina ihmisiä kohdatessani miten puhun Heinolasta.
Erityisesti haluan panostaa monenlaiseen ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten palvelujen lisäämiseen niillä osa-alueilla, jotka helpottavat erityistä tukea tarvitsevia. Tällaisia ryhmiä ovat mm. ennaltaehkäisevän lastensuojelun asiakkaat ja omaishoitajat. Kun tuomme tuen riittävän varhain, voimavarat eivät ehdy ja kaikki voivat paremmin. Lisäksi meillä on hyvä esimerkki siitä, miten panostamalla ennaltaehkäisyyn perhetyössä on esim. huostaanotot huimine kustannuksineen vähentyneet.

5) Mikä on paheesi?
Menen itse läpi vaikka harmaan kiven, jos uskon asiaan; joskus se on hyve, toisinaan pahe. Toisinaan olisi helpompi pyytää apua hieman aiemmin.

6) Mikä Heinolan päätöksenteossa on hyvää? Mitä muuttaisit?
Päätöksenteko on muuttunut ihan viime vuosina huomattavasti keskustelevampaan suuntaan, joskin vielä toivoisin enemmän asialähtöistä miettimistä. Tärkeää olisi nimenomaan miettiä Heinolan mallia toiminnoille eikä aina todeta, että kun ei nyt oikein muuallakaan ole tällaista, niin ei me voida tehdä ensimmäisenä. Jos on hyvä suunnitelma, perusteltu tieto ja järkevä asia, miksi ei voitaisi olla se kultamitalipoika tai -tyttö? Ensimmäinen.

7) Terveiset kuntalaisille?
Toivon jokaisen heinolalaisen etsivän myönteisen asian omasta kotikaupungistaan ja kertovan siitä muualla. Kaupunkimme maine muuttuu tällä tavoin varsin pian toisenlaiseksi. Ihmiset ja yritykset valitsevat tulevan sijoittumispaikkansa, varsinaisen asiatiedon ollessa yhdenvertaista, myönteisen mielikuvan perusteella. Älä valita, tee jotain kotikaupunkimme hyväksi, mieti miten puhut kaupungistasi. Meillä on mm. nyt upea uusittu uimahalli ja tulossa uudet koulut ja päiväkodit.